Het bewuste en onbewuste brein

Door Wendy Baets

Ons onbewuste bepaalt voor een heel groot gedeelte (ongeveer 95%) ons handelen, en is het filter waardoor we de werkelijkheid waarnemen. Wanneer je dus je gevoel en gedrag wil veranderen, is het belangrijk om juist met dat onbewuste deel aan de slag te gaan, aangezien dat voor ongeveer 95% impact heeft op wat je doet.

Ons bewuste brein wordt in de westerse samenleving vaak onderschat. Al van jongs af aan leren we veel waarde te hechten aan ratio en het rationeel analyseren en nemen van beslissingen. Terwijl juist het onbewuste zo enorm krachtig is en zoveel invloed heeft op hoe we ons voelen en wat we doen.

Zo is ons onbewuste brein in staat om maximaal 60 bits per seconde te verwerken, terwijl het onbewuste brein maar liefst 11,2 miljoen bits per seconde kan verwerken. Ons onbewuste kan dus zo’n 200.000 keer meer verwerken dan ons onbewuste.

Wanneer we dus alleen ons bewustzijn gebruiken, gebruiken we slechts het puntje van de ijsberg. En dat terwijl er een schat aan onbewuste informatie van ons brein in dat gedeelte van de ijsberg ligt besloten, dat onder water ligt.

We gebruiken ons bewuste brein om logisch na te denken, te plannen, consequenties te overzien, te analyseren en te overdenken. Het kan maar kleine hoeveelheden informatie verwerken.

Ons onbewuste brein wordt gebruikt bij het verwerken van grote hoeveelheden informaties, bij emoties die we voelen, wanneer we dromen, bij onze verbeelding, bij het hebben van inspiratie, bij onze intuïtie, bij onze herinneringen en bij onze gewoontes. Hierin zitten ook al onze opgeslagen kennis en al onze irrationele overtuigingen die we hebben, opgeslagen.
Daarnaast zorgt dit onbewuste brein voor het aansturen van automatische processen, zoals ademhalen, spijsverteren, hartslag etc.
Verder zorgt ons onbewuste ook voor geautomatiseerde processen, zoals lopen of autorijden.

Hoe we functioneren en ons voelen in het dagelijks leven is dus een optelsom van ons bewuste en onbewuste brein, waarbij er zo’n 95% beïnvloed wordt door het onbewuste brein. Hoe gaat dit nu in zijn werk?

Door ons bewustzijn wordt een overtuiging gecreëerd waarvan het denkt dat het waar is, bijvoorbeeld: ‘ik moet goed mijn best doen om kritiek of afwijzing te voorkomen’.

Ons onderbewustzijn heeft de taak om te bewijzen dat je overtuigingen kloppen. Dat doet het door je te vertellen waar je op moet focussen. Het filtert alles, en zorgt ervoor dat het enige wat je opvalt hetgeen is waar je zo van overtuigd bent, zoals bijvoorbeeld ‘zie je wel, ik heb niet goed genoeg mijn best gedaan, dus ik moet het nog beter doen’. Doordat het onbewuste op deze manier filtert, laat het je steeds weer het bewijs zien van hetgeen je gelooft en houdt het elk bewijs van iets anders achter.

Hierdoor houdt het dus bepaald gedrag in stand, zoals bijvoorbeeld het steeds goed willen doen voor anderen.
Overtuigingen zijn dus eigenlijk een soort filters of brillen die je heel de dag op hebt. Alles in onze omgeving wordt door ons brein gefilterd, alle situaties en alles wat er om ons heen gebeurt volgens dit persoonlijke filter.
En wanneer je bijvoorbeeld diep van binnen de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent of geen fouten mag maken, dat zul je daar keer op keer ook het bewijs van zien.

Vaak denken we dat we gelukkig kunnen zijn wanneer we die droombaan hebben of wanneer we met onze ware liefde samen zijn. Dat het geluk dus eigenlijk van buiten onszelf komt. Maar het is net andersom: wanneer je je van binnenuit goed voelt en je tevreden en vol zelfvertrouwen bent, dan maakt het niet uit wat een ander vindt, en komt afwijzing niet meer zo hard binnen. De veilige basis zit dan in jou, waardoor je geen bevestiging van buitenaf meer nodig hebt, waardoor jij je gewoon kunt ontspannen en doen waar je je goed bij voelt.

Door het veranderen van niet (meer) helpende overtuigingen verander je dus ook je werkelijkheid, en daarmee je kijk op de wereld.

Doordat hypnotherapie werkt met het onbewuste, is dat bij uitstek een geschikte methode om aan belemmerende overtuigingen te werken, zodat ook jij weer krachtig, ontspannen en vrij in het leven kunt staan.

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Joy4heart

Wendy Baets

Adres

Klaverweide 27
5469 GM Keldonk

Telefoon

06-42087673

Bedrijfsgegevens

KvK: 90797981
BTW: NL004842633B28
Privacyverklaring
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure