De Polyvagaaltheorie: Verbinding tussen Lichaam en Geest

Door Wendy Baets

In deze blog vertel ik je iets meer over de Polyvagaaltheorie, en hoe deze samen met hypnotherapie zeer goed ingezet kan worden bij talloze klachten.
De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, biedt een diepgaand inzicht in de complexe relatie tussen ons zenuwstelsel, emoties en gedrag.
Deze theorie legt de basis voor het begrijpen van hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op stress en hoe het onze algehele welzijn beïnvloedt.

De Drie Staten van het Zenuwstelsel

De polyvagaaltheorie noemt drie hoofdstaten van het autonome zenuwstelsel: de ventrale vagale toestand, de sympathische toestand en de dorsale vagale toestand.

  1. Ventriculair Vagaal Systeem: Dit staat bekend als het ‘sociale zenuwstelsel’ en bevordert connectie, sociale betrokkenheid en empathie. In deze toestand voelen we ons veilig, gekalmeerd en in staat tot liefdevolle interacties.
  2. Sympathische Toestand: Ook wel bekend als de ‘vecht-of-vlucht’-respons. Dit systeem wordt geactiveerd bij bedreigingen en bereidt ons voor op actie. Hier ervaren we een toename in hartslag, versnelde ademhaling en verhoogde alertheid.
  3. Dorsale Vagaal Systeem: Dit is ons ‘bevries’-systeem. In deze toestand kunnen we ons hulpeloos of overweldigd voelen. Het kan leiden tot gevoelens van afzondering, depressie en vermijding.

Hypnotherapie en de Polyvagaaltheorie

Hypnotherapie, een krachtige vorm van psychotherapie, kan effectief samenwerken met de polyvagaaltheorie om het welzijn van individuen te bevorderen.

  1. Regulatie van het Zenuwstelsel: Hypnotherapie kan helpen bij het leren reguleren van het autonome zenuwstelsel. Door middel van ontspanningstechnieken en visualisaties kun je leren om over te schakelen van een activerende staat naar een kalmerende staat.
  2. Traumaverwerking: Hypnotherapie kan ondersteunend zijn bij het verwerken van traumatische ervaringen die vastzitten in het zenuwstelsel. Door veilige omgevingen te creëren in de hypnotische trance, kun je de mogelijkheid hebben om traumatische herinneringen op een gecontroleerde manier te verkennen en los te laten.
  3. Versterken van Veilige Hechting: Door middel van geleide visualisaties en suggesties kan hypnotherapie het ventrale vagale systeem activeren, wat kan leiden tot een gevoel van veiligheid en verbondenheid.

Conclusie

De polyvagaaltheorie biedt ons een diepgaand inzicht in de complexe interactie tussen ons zenuwstelsel en onze emoties. In combinatie met hypnotherapie kunnen we effectief werken aan het reguleren van ons autonome zenuwstelsel, het verwerken van trauma en het bevorderen van veilige hechting.

Wil je meer weten over hoe hypnotherapie gecombineerd met de polyvagaaltheorie jou zou kunnen helpen?
Neem dan contact met me op door op deze link te klikken.

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Joy4heart

Wendy Baets

Adres

Klaverweide 27
5469 GM Keldonk

Telefoon

06-42087673

Bedrijfsgegevens

KvK: 90797981
BTW: NL004842633B28
Privacyverklaring
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure